april 29, 2024

God 1. mai feiring!

Første mai er en internasjonal kampdag for arbeiderbevegelsen i store deler av verden. Vi oppfordrer alle våre medlemmer til å markere den viktige dagen og delta på lokale første mai arrangementer rundt omkring i hele landet.

På Wikipedia kan vi lese:

“Den internasjonale arbeiderkongressen møttes i Paris i 1889 for å stifte Den annen Internasjonale. Etter forslag fra de fagorganiserte i USA ble 1. mai vedtatt som demonstrasjonsdag.[1] Dette hang sammen med at politiet 4. mai 1886 skjøt og drepte fire demonstranter under en generalstreik i Chicago, der kravet var innføring av åtte timers arbeidsdag. Denne streiken hadde begynt 1. mai. Disse hendelsene minnes i dag som første mai eller arbeidernes dag i de fleste industrialiserte land. Fra Norge deltok Carl Jeppesen, som sørget for at denne dagen ble valgt også i Norge. Dagen ble første gang feiret i 1890 som arbeidernes egne internasjonale kamp- og festdag.” Kilde no.wikipedia.org

Viktige paroler i Norge har vært kravet om 8 timers arbeidsdag, faste hele stillinger i norsk arbeidsliv, krav om å forbedre og beholde en sterk velferdsstat osv.

Årets 1. mai feiring markerer også at hovedorganisasjonen vår, Norges mektigste arbeidstakerorganisasjon, Landsorganisasjonen i Norge (LO), feirer 125 års jubileum. Hovedparolen for årets feiring er ARBEID – VELFERD – TRYGGHET.

Program for årets feiringer i Rogaland finner du her: https://www.lo.no/hvem-vi-er/regioner/lo-rogaland/nyheter-om-lo-i-rogaland/1.mai-2024/

Informasjon om det lokale arrangementet der du bor finner du enten på ditt lokale LOs nettside eller ved oppslag i lokalavisen eller på sosiale medier.

 

Gratulerer med dagen og god feiring, sammen er vi sterke!

 

Siste saker