Innleieavtale og tillitsvalgtkurs
Denne uken har Ekofisk-Komiteen avholdt andre og siste runde med tillitsvalgtopplæring for i år. Fredag ble det også signert fornyet avtale om innleie, etter flere ukers arbeid med forhandlinger og utveksling av utkast mellom partene. Utgangspunktet var at bedriften ønsket en forlengelse av eksisterende avtale, uten nye forpliktelser om ansettelser.
Ny innleiavtale om prosjektinnleie
Som kjent ble Arbeidsmiljøloven (AML) endret med betydelige innstramming i bruken av innleie med virkning fra 1. juli 2023. En av de store endringene var at bruken av såkalt prosjektinnleie (innleie når arbeidet er av midlertidig karakter) ble forbudt uten etter avtale med fagforeningen. Ekofisk-Komiteen inngikk slik avtale med bedriften i fjor. Intensjonen med lovendringene var å redusere bruken av innleie og forsterke at fast ansettelse skulle være hovedregelen i norsk arbeidsliv. Dette ble gjenspeilet i avtalen som slo fast at dette var hovedregelen og målet også for ConocoPhillips.
Den siste tiden har vi forhandlet en ny avtale gjeldene fra 1.12.2024 til 1.12.2025. Ekofisk-Komiteens styre godkjente, etter gode diskusjoner, avtalen i et ekstraordinært styremøte i dag. Den nye avtalen slår, som tidligere, fast at faste ansettelser skal være hovedregelen i ConocoPhillips. Videre har vi fått til en ytterligere begrensning på prosjektinnleie fra 5%, i tidligere avtale, til 4%, i den nye avtalen, for hele ConocoPhillips Norge sett under ett. I forbindelse med SD2025 har selskapet fortsatt anledning til å leie inn innenfor den gamle begrensningen på 5%.
Avtalen slår også, som tidligere, fast at slik innleie skal være et supplement til faste ansettelser ved klart definerte prosjekter med tidsbegrenset varighet. Den slår videre fast at ConocoPhillips skal sørge for at det er «ryddige forhold» hos bemanningsforetakene som bedriften benytter, og at det skal legges til rette for god dialog mellom Ekofisk-Komiteen og fagforeninger og vernetjeneste i bemanningsforetakene.
Vi fikk ikke gjennomslag for kravet om nye ansettelser med fortrinnsrett, slik vi fikk i fjor. Men vi har fått på plass fortrinnsrett for innleide og tidligere innleide ved etterrekruttering når personell slutter eller går av med pensjon. Selskapet kan også velge å ansette tidligere ConocoPhillips-lærlinger. Fortrinnsretten er gjeldene ved rekruttering av prosessteknikere, mekanikere, elektrikere gruppe L, automatikere og kranførere.
Forpliktelser gjeldene til 1.12.2030
Som en motytelse for avtalen har selskapet forpliktet seg til å følge to viktige prinsipper minst frem til 1.12.2030:
Lokal kontroll når det er folk om bord:
ConocoPhillips forplikter seg til å videreføre prinsippet om «lokal kontroll» av kontrollroms-tjenester ved remote operasjoner. Dette betyr at når remote-plattformer er bemannet, så skal kontrollrommet gå over til «bemannet modus» og utøve lokal styring av brønn- og prosessanlegg samt sikkerhetssystemer.
En viktig avklaring i en tid der andre operatørselskaper utfordrer etablerte driftsmodeller ved å ha folk om bord på fjernstyrte plattformer samt bygger plattformer uten mulighet for lokal kontroll.
Offshore beredskapsorganisasjon:
ConocoPhillips har i dag beredskapsoppgaver som normalt bekles av ConocoPhillips ansatte og direkteinnleide i ConocoPhillips-stillinger offshore (vikariat). Bedriften har forpliktet seg til å ikke endre dette oppsettet, og fortsatt bekle disse beredskapsoppgavene med egne ansatte og direkteinnleide.
Opphør/forenkling av drift:
Partene er videre enige om at det er et mål å unngå oppsigelser av faste ansatte som følge av nedstengninger av eldre plattformer og forenklinger av driften på Eko K. Dette innebærer at partene sammen skal se på omplasseringer og utarbeide en plan for dette. Ved enighet om en slik plan har partene forpliktet seg til å forhandle en innleieavtale innen utgangen av 2027 i denne sammenheng, om det skulle bli nødvendig.
Forpliktelser gjeldene i avtaleperioden
Bedriften har også forpliktet seg til noen andre viktige prinsipper i tiden fremover. Dette for å legge til rette for et godt og konstruktivt samarbeid, og for å skape trygghet og forutsigbarhet for strategi- og innparingsinitiativene som er igangsatt, og skal igangsettes fremover:
- Ivaretakelse av lokal vernetjeneste
- Tilstrekkelig involvering og bemanning av Ekofisk-Komiteen for å ivareta arbeidstakermedvirkning i det varslede strategiarbeidet.
- Sette ned partssammensatt arbeidsgruppe for å redusere sykefravær.
- At redusert risiko i våre operasjoner skal være styrende for strategiarbeidet.
- Eventuelle personellreduksjoner som følge av strategiarbeidet skal skje på en rettferdig og transparent måte.
Etter krevende forhandlinger klarte vi altså å få på plass en avtale med bedriften som gir viktige avklaringer med stor betydning for våre arbeidsplasser fremover. Innstrammingene i Arbeidsmiljøloven fra sittende regjering, utgått fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet, har gjort dette mulig. Vi ser med bekymring på at Høyre og NHO har varslet at denne muligheten vil tas bort ved et eventuelt regjeringsskifte. Vi vil innstendig oppfordre Høyre og NHO å revurdere dette standpunktet. Dette slik at fagforeningene fortsatt kan ha dette viktige og kraftfulle verktøyet for å jobbe med bemanningsspørsmål, uavhengig av hvilke politiske partier som styrer landet.
Tillitsvalgkurs på Kielferja
Denne uka har Ekofisk-Komiteen også gjennomført årets andre samling for tillitsvalgte på Kielferja. Det var en motivert gjeng som dro av gårde tirsdag morgen.
Før avgang fra Oslo hadde vi også på denne samlingen innlegg fra Rune Brenna, en dyktig og engasjerende foredragsholder. Videre var årets program noe mer vinklet mot verneombudsrollen enn tidligere. Vi har allerede mange dyktige og engasjerte tillitsvalgte som også stiller opp som verneombud. Temaet på kurset er hvordan vi kan sikre rekruttering og gode arbeidsvilkår for vernetjenesten også fremover. Vi reiste også denne gangen hjem med mange gode tilbakemeldinger og saker å jobbe videre med i kofferten.
God helg til alle våre medlemmer!